torsdag 9. februar 2017

Boot 2017 - Nauticam

Intervju med Mr Edward Lai

Undervannshus til kameraer har vært tilgjengelig like lenge som dykking har vært en populær fritidsaktivitet. I dag er tilbudet av vanntette kameraløsninger større enn noen gang. Kompatkamerer kan puttes i et vanntett polykarbonathus til et par tusenlapper og action-kameraer som GoPro har til og med blitt levert fiks ferdig med et undervannshus i kartongen.

Nauticam på Boot 2017.
I den mer profesjonelle delen av markedet derimot snakker vi om systemkameraer under vann. På 70-, 80-, 90-tallet snakket vi analoge speilrefleksmodeller (DSLR). Så kom digital-DSLR på 2000-tallet og deretter speilløse digitalkameraer for fullt fra 2010 og fremover. Man overdriver neppe når man sier at undervannshus i aluminium til systemkameraer er en liten nisje selv sett i verdensmålestokk. En modell selger kanskje bare et titalls eksemplarer over hele verden. De fleste av produsentene har etterhvert fått mange år bak seg. Tradisjonrike undervannshusprodusenter innbefatter navn som Subal, Isotta, Seacam, Aqautica og Ikelite (sistnevnte i den mer prisgunstige polykarbonatvarianten).

Hvis du starter opp som en ny produsent av undervannshus til systemkameraer vil du tilsynelatende møte både et lite og konkurransepreget marked. I så måte må Nauticams "rise to fame" betraktet som et ikke så rent lite "Fugl Føniks"-mirakel. På Boot 2017 møtte jeg grunnleggeren av Nauticam og benyttet sjansen til å slå av en liten prat.

Edward Lai.
Historien om Nauticam starter omtrent når smart-telefonen for alvor begynner å gjøre sin entre på markedet. Edward Lai var eier av et firma som produserte støpte kabinetter og plastdeler til mobiltelefoner og således hadde stor suksess i den perioden en Nokia og Co var på topp. I tillegg lagde de plast-deler til andre produkter som Gillette høvler o.l. Økt konkurranse fra andre produsenter og redusert etterspørsel (smart-telefonene fikk i større utstrekningen deler i metall og glass) gjorde at Mr Lai så at både omsetningen og fortjenesten skrumpet bort.

Edward Lai var en ivrig sportsdykker og hobbyfotograf under vann. Dermed kom tanken om å bytte produksjonen fullstendig til å begynne å lage undervannshus til kameraer. Mesteparten av produksjonsutstyret var nøyaktig det samme. For eksempel var datastyrte fresemaskiner allerede på plass da de ble brukt til å lage støpeformer til plastdeler. Og firmaet hadde allerede over 20 års erfaring med å lage hardplastprodukter.

Etter et par år med produktutvikling begynte det hele så smått og ta form med de første produktene i 2008. Men først på DEMA i 2009 ble det første undervannshuset med en komplett serie porter og objektivgir til en Nikon speilrefleks presentert. Edward Lai innrømmer gjerne at det var litt oppstartsproblemer, men er par år seinere var ergonomien forbedret og antall modeller raskt økende. Nauticam var også først ute med å støtte opp om de speilløse systemkameraene som for alvor kom fra Panasonic og Olympus rundt 2012.

Edward Lai ved siden av en av nauticam sine nyeste DSLR-undervannshus.
Per i dag har Nauticam en innovativ portifølje av undervannshus til både DSLR, speilløs systemkameaer og kompaktkameraer. Portutvalget er trolig det største på markedet og du finner trolig ikke et objektiv egnet til undervannsbruk som ikke er støttet med en portløsning. Nauticam har også kommet med forskjellige våtlinser til vidvinkel og makrobruk.

Jeg spurte Edward Lai om hvor mange eksemplarer man må selge av et gitt undervannshus for at det skal sies å være en god butikk å drive med utvikling av modellen. Hvis man klarer 50-60 eksemplarer så er man veldig fornøyd kunne han fortelle. De mestselgende husene har solgt i et par hunder eksemplarer. Ikke overraskende er det et mer prisgunstig hus til en modell i Sony sin RX100-serie som var det mest solgte undervannshuset noen sinne.

Mr Lai kunne fortelle at de stort sett må kjøpe hvert eneste kamera og objektiv som de støtter i sine undervannshus. I tillegg til den opprinnelige utmålingen av kameraet for å skape en 3D-modell til CAD-programmet er de avhengig av å ha kameraet tilgjengelig til utprøving og kvalitetskontroll på UV-husene de lager. Sammlingen med kameraer og objektiver var derfor raskt økende.

Edward Lai trekker tydeligvis opp de store linjene i firmaets produktutvikling, mens den dagelige ledelsen og produksjonen utføres av en stab med kompetente ansatte. Men når et nytt undervannshus er ferdig utviklet er det gjerne Mr Lai som selv tar seg av fotografering av demobilder under vann til produktlanseringen.

Jeg spurte også Mr Lai omd et var planer om å produsere egne videolamper og liknende. Det var det ikke. Her er det allerede for stor konkurranse på markedet mente Edward. Han kunne fortelle at Nauticam allerede samarbeider med Fisheye i Japan om gjensidig distribusjon i Kina og Japan. Fisheye lager som kjent undervannslamper under betegnelsen FIX NEO og Aquavolt. Ellers ser det ut til at Nauticam også har et godt øye til lamper fra Keldan siden slike ofte brukes i Nauticam sin utstilling på messer. Også på årets Boot slik du kan se på bildene under.

Nauticam har også lagte undervannshus til profesjonelle videokamraer som Alexa og RED.

Nauticam på Boot 2017.

Til vestre står Ryan Canon fra Nauticam USA.

www.nauticam.com

Nauticam WWL-1 vidvinkel gir et 130 graders utsnitt på kompatibel optikk (28 mm brennvidde, aka 14 mm i M43-systemet).


Dobbel flippholder gjør det kjapt å bytte mellom normal brennvidde eller to forskjellige diopterløsninger (nærlinser).

Vidvinkelvåtlinsen WWL-1 er såpass negativ under vann at man har utviklet en slags flytekrage (redningsvest?).

Dessto større domeport dessto bedre. Også lampene til Keldan har små minidomer som frontglass.

Makro-oppsett med Inon-blitzer og Nauticam sin egen våtlinse for ekstra forstørrelse.
Undervannshus til Sonys A6500 speilløst systemkamera.

Nauticam har et nært forhold til lampeprodusenten Keldan.

Nutt undervannshus til Olympus OMD-EM1 mark II.

Detaljene har stadig blitt forbedret hos Nauticam. Laserkuttet modellbetegnelser også på brakettene til håndtakene.

Besøkende på Boot 2017 sjekker ut et undervannshus fra Nauticam.


EB 09.02.2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar