torsdag 23. februar 2017

GoPro

Hva er egentlig forskjellen fra modell til modell?

Dette spørsmålet dukket opp på et teknisk videoforum her om dagen. Hva er egntlig forskjellene på de ulike GoPro-kameraene som har kommet ut i løpet av de siste fem årene? Mindre enn du skulle tro viser det deg.

I grove trekk består at action-kamera av følgende komponenter:

1. Linse (fast optikk med konstant f-verdi)

2. Sensor

3. En kameraprosessor SOC (System On a Chip)

4. Kontrollprosessor, LCD-skjerm, batteri, knapper etc

5. Minnekort-funksjonalitet, USB, blåtann og WiFi-kommunikasjon

GoPro Hero3 oppdelt i sine enkelte bestanddeler av iFixit.

Optikk

GoPro sine kameraer har en fast fiskeøye type optikk med en f-stop på 2,8 og fast fokus. På Hero 3 har man en nærgrense på ca 30 cm og fokus ut til uendelig. Når Hero 3+ kom annonserte man at linsen var forbedret med 30 prosent etc. Det som ifølge tester var merkbart endret av at nærgrensen var flytte noe nærmere, 20-25 cm og at ting som var langt unna i bildet var mindre fokusert. Hero 3+ gir et skarpere bildet totalt sett, men fiskeøyne effekten skal være kraftigere enn på Hero3. Linsene har mao forskellige karakteristikker og det kan like gjerne være smak og behag hva som er best. På de seinere genrasjonene Hero4 og Hero5 virker det ikke som om det har vært store endringer på linsen.
Linse på GoPro Hero3.

Sensor

Noe sensasjonelt kanskje så viser det seg at både Hero3, Hero3+, Hero4 og Hero5 benytter nøyakttig den samme bildesensoren fra Sony! Sensoren som heter IMX117 kom på markedet i 2012 og har vært i toppmodellen BLACK helt siden den gang og frem til årets Hero5.

Sony IMX117 er en sensor som klarer 4K oppløsning i opp til 30 FPS. At ikke GoPro sine kameraer kunne filme i 4K med normal bildehastighet før Hero4 kom i 2014 skyldes begrensinger i kameraprosessoren som ble brukt i Hero3 og Hero3+.

Sony IMX117 sensor.

Kameraprosessor SOC

GoPro har benyttet ulike typer kameraprosessorer fra det amerikanske selskapet Ambarella i sine modeller siden Hero3. I Hero3 og Hero3+ benyttet man en A7-prosessor som ikke kunne håndtere 4K i normale bildehastigheter (25 og 30 FPS). I Hero4 fant man derimot en A9-prosessor som støtter 4K opp til 30 FPS. I Hero5 beytter man en spesialutgave av A9-prosessoren med blandt annet lavere strømforbruk.

Hovedkortet i GoPro Hero5 med Ambarella A9SE-prosessor. Bilde fra hypoxic.


Fremtiden

I den grad GoPro kommer til å benytte sensorer fra Sony og kameraprosessorer fra Ambarella videre vil de neste generasjonene av disse brikkene gi en pekepinn på ytelsen man vil kunne få i en kommende Hero6.

Sonys arvtaker til IMX117 heter IMX377 og er en sensor som kan levere 4K video med hele 60 FPS (dobbelt så mange som IX117). I tillegg klarer den 720p ved 300 FPS! IMX377 kom på markedet i 2016 og er allerede å finne i diverse kinesiske actionkameraer.

For å utnytte en så rask sensor som Sony IMX377 må man også utstyre kameraet med en tilpasset kameraprosessor SOC som er like rask. Ambarella sin nyeste genrasjon med kameraprosessorer som klarer 4K i 60FPS heter H2-serien.

Det går rykter om at GoPro allerede i år vil annonsere Hero6 og det blir ingen bombe hvis dette kameraet får en 4K ytelse med 60FPS ved hjelp av Sony sin nyeste IMX377 sensor og en Ambarella SOC i H2-serien.

Fra databladet til Sony IMX377 sensorbrikke.

Andre forskjeller 

Med samme sensor og minimale forskjeller utenom 4K så er ikke så rart at kameraene i det store og hele leverer ganske lik bildekvalitet. Fra Hero4 til hero5 for eksempel er det vel knapt noen tekniske forskjeller på bildekvaliteteten.

På andre områder er det større endringer, men i bunn og grunn er det snakk om endringer og forbedringer på selve bruken. Menysystem og grensesnitt har blitt forbedret, batterier og minnekortleser har byttet plassering og utforming, kameraene har fått raskere WiFi, bedre batterier og lavere strømforbuk, innebygget fargeskjerm, ulike løsninger for vanntettehet etc.

Hero5 Black. En Hero4 Black i ny innpakning.


Legend:
FPS = Frames Per Second aka bilder per sekund.

Bilder: GoPro, Hypoxic, Sony og iFixit



EB 23.02.2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar